3817

Pintura

Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861 – Aranjuez, 1931)

Tarda de pluja

Oli sobre tela
1889
124 x 68,5 cm
BMVB-3817

Santiago Rusiñol i Prats va ser un dels creadors més complerts i fructífers del Modernisme, així com un dels més polifacètics: pintor, dibuixant, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg. Fill d’una família d’industrials, des de ben jove va mostrar interès per la pintura. Tot i l’oposició inicial de la seva família, es va formar amb el pintor Tomàs Moragas, i aviat va començar a publicar dibuixos vinculats a la seva passió per l’excursionisme.

Aquesta obra va ser realitzada durant el viatge amb carro que el 1889 realitzaren Rusiñol i Ramon Casas, les pintures resultants del qual s’exposaren a la Sala Parés l’any 1890. Just després, els mateixos autors feren donació de dues de les pintures a Víctor Balaguer amb l’objectiu de formar part del projecte: Rusiñol donà aquesta Tarda de pluja  i Ramon Casas féu el mateix amb La vídua.

La mostra a la sala Parés va tenir molt de ressò en la premsa de l’època a causa d’un naturalisme que no convencia ni a la crítica ni al col·leccionisme, encara immersos en el preciosisme de Fortuny. Rusiñol presenta a Tarda de pluja el porxo d’un mas català des d’on una jove contempla el paisatge plujós, on la boira i el gris de l’atmosfera atorguen a la seva protagonista una sensació de tristor,  melangia i solitud.

L’any 1893 convertí dues antigues cases de pescadors a Sitges en la seva nova residència i taller, que sota el títol d’El Cau Ferrat esdevindria l’epicentre del modernisme català.