Joaquim Espalter

Pintura

Joaquim Espalter (Sitges, 1809 - Madrid, 1880)

Retrat de dona

Oli sobre tela
1856
122 x 93 cm
BMVB-130

Joaquim Espalter i Rull fou un dels principals representants de la pintura romàntica a Espanya. Va estudiar a l’Escola de Llotja i a l’Escola de Belles Arts de Marsella, i assistí a les classes del baró Gros a París, fins que el 1833 marxà a Roma, on s’integrà en el grup de pintors natzarens catalans. L’any 1842, retornat ja a Espanya, s’instal·là a Madrid, on va realitzar diferents projectes. D’ençà de el 1843 va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, i el 1846 ocupà el càrrec de pintor de cambra de la reina Isabel II. L’any 1847 va ser un dels fundadors de El Renacimiento, una de les revistes romàntiques més importants que existiren.

El retrat era la principal activitat remunerada dels pintors, gràcies als encàrrecs que realitzaven famílies de burgesos i nobles, molts d’ells nou-rics que sorgits amb la Revolució Industrial. En aquest cas, es representa una dona jove i idealitzada asseguda en un interior. El vestit de vellut vermell, el penjoll, el mocador de puntes o la taula del costat amb un àlbum de fotografies, així com la blancor de la seva pell, ens parlen de la seva condició social privilegiada. S’hi aprecia el dibuix acadèmic après a Roma amb els referents dels natzarens i la pintura dels primitius italians.

Aquesta pintura té la seva parella en el Retrat d’home (BMVB-137) exposat a la Pinacoteca al costat mateix d’aquesta. Ambdues peces foren donades per la família Manyoses de Cubelles al Museu l’any 1928.