Ehécatl-Quetzalcóatl

c. 1300-1521 d.C.
Cultura mexica
Granit esculpit i cisellat
45 x 20 x 20 cm
BMVB-2323

Aquesta figura antropomorfa representa a Ehécatl-Quetzalcóatl, déu del vent de la cultura mexica i una de les divinitats més importants de les que s’adoraven a Mèxic-Tenochtitlán. S’identifica gràcies a la mitja màscara que li cobreix la part inferior del cap, en forma de bec d’au. Altres elements que destaquen de la figura, que es presenta en posició sedent i amb les mans als genolls, són la “X” que decora la part superior del rostre o la cavitat que s’aprecia al centre del cos, i que segurament en origen duia algun element decoratiu incrustat.

La cultura mexica, original del nord de Mèxic, s’establí a les vores del llac Texcoco, on segons la llegenda una àliga sobre un nopal devorava una serp. L’any 1325 es fundà en aquell indret Tenochtitlán, capital que en poc temps es convertiria en una poderosa metròpoli.

Dins del panteó mexica, Ehécatl figurava com a déu creador i heroi cultural, i juntament amb Tezcatlipoca, déu dels governants, sacerdots i guerrers, crearen la terra i els cels i rescataren els ossos dels homes de l’inframon, creant la humanitat –el Cinquè Sol- a la ciutat de Teotihuacan.

La figura d’Ehécatl-Quetzalcóatl fou donada a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer pel Baró de la Barre l’any 1890. Dins del conjunt de la col·lecció precolombina trobem també peces provinents d’altres punts de l’Amèrica central i del sud, destacant objectes de la cultura zapoteca (actual Mèxic), la cultura Mochica (actual Perú), la cultura Gran Chiriquí (actuals Costa Rica i Panamà) o la cultura Chimú (actual Perú), juntament amb la ja citada cultura mexica. Entre els donants d’aquestes peces destaquen Emilio Ojeda, ambaixador espanyol al Perú, i la viatgera i escriptora Emilia Serrano, baronessa de Wilson.