LLAVERIAS I EL MAR

Del 19 May 2016 al 25 Sep 2016

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, acollirà des del 19 de maig fins el 25 de setembre, una exposició dedicada al pintor vilanoví Joan Llaverias i Labró en la commemoració del 150è aniversari des del seu naixement.

En una exposició coproduïda pel Museu del Mar de Lloret, el Museu Marítim de Barcelona i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, es presentaran diverses obres del pintor Joan Llaverias i Labró.

El pintor, aquarel·lista, il·lustrador, ex-librista i cartellista vilanoví Joan Llaverias i Labró, va especialitzar-se en marines. Aquest gènere és l'element primordial que dóna sentit unitari a la seva obra, ja que el tema de la seva pintura no és la terra sinó el mar. Aquella quasi sempre només apareix com a litoral o com a illa, en les visions de la costa del Garraf, del port de Barcelona, a la Costa Brava, en cales perdudes dels voltants de Lloret, o a les illes Balears. Un mar pintat, el Mediterrani, on els reflexos de l'aigua impressionen juganers des de terra o bé de dins d'una embarcació flotant.

Els seus paisatges no són històrics, ni ideals o imaginaris, sinó quelcom real, amb una representació sincera de les coses visibles, pròpia de l'estètica del naturalisme. Molts dels grans artistes europeus i americans d'aquell temps es van acostar a la vora de la mar per pintar, empesos per desitjos naturalistes.

Les dots d'observació directa del natural que Llaverias té com a pintor amb vocació marinista, les veiem des dels primers apunts al carbó de les barques de pesca de Vilanova, que el fa distingir, de forma detallada, diferents tipus d'embarcació.

El paisatgisme de Llaverias és naturalista per essència i per formació estètica; a la seva obra no veiem cap rastre de dramatisme romàntic -no apareixen batalles, ni naufragis, ni éssers fantàstics relacionats amb el mar oceànic agitat- sinó un mar en calma i l'aspecte amable d'algunes de les activitats humanes que s'hi realitzen.

En l'exposició s'aborda tot allò que fa referència a la fascinació que Llaverias sentia pel mar tot amb un petit tast de les altres facetes de la seva trajectòria artística.

Horari

L'exposició podrà ser visitada:

- De dimarts a divendres en horari de 10 a 14h i de 17 a 19h, excepte el dijous que l'horari de la tarda és de 19 a 21h. (el dijous l'entrada de la tarda és gratuïta).

- Dissabte en horari d'11 a 14h. i de 17 a 19h

- Diumenge en horari d'11 a 14h.

Organitza: Biblioteca Museu Víctor Balaguer
Espai: Sala d'exposicions temporals.
Preu: 3,05€ (Entrada general)