16 Apr 2015

Els manuscrits de Narcís Oller de la Biblioteca Balaguer a la Memòria Digital de Catalunya

Des el passat 16 d’abril, quatre dels principals manuscrits de Narcís Oller que es conserven a la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i que varen servir per a la impremta, es poden llegir a la Memòria Digital de Catalunya, un repositori cooperatiu que conté, en accés obert, col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni. A l’enllaç http://mdc1.cbuc.cat/collections.php?show=bmvb Hi podem trobar Vilaniu (1886); La Bogeria (1897); La Febre d’Or  (1890 – 92) i Pilar Prim (1906).

La Biblioteca Balaguer té constància del lliurament de Vilaniu i de La Febre d’Or al Boletin de la Biblioteca Museu Balaguer del maig de 1893 en l’apartat de donacions.

El 3 gener 1891, Oller enviava a Víctor Balaguer el primer volum de La Febre d’Or i en la carta d’acompanyament li anunciava el lliurament del segon volum de la novel·la que «pondré a disposión de Vd. con el original que le prometí para su hermosa biblioteca».

Pel que fa a La Bogeria (1897) la voluntat d’Oller de dispositar els originals a Vilanova és prou explícita quan a la coberta hi va deixar escrit «Manuscrit de Narcís Oller destinat a la Biblioteca Balaguer. 1897».

La darrera, Pilar Prim (1906) va arribar a la Biblioteca cinc anys després de la mort de Víctor Balaguer i quan el Boletin... ja no es publicava per la qual cosa no es té certificació exacta de la seva arribada.

L’admiració que Oller sentia per Balaguer com a patriarca de les lletres catalanes és el motiu principal de que decidís lliurar-li aquests grans manuscrits si bé una iniciativa primerenca del bibliotecari Joan Oliva Milà el novembre de 1884 —a menys d’un mes de la inauguració— quan va visitar els principals escriptors perquè lliuressin obra pròpia, degué ser el detonant del gest. Narcís Oller enviava regularment els seus llibres la majoria dels quals estan dedicats.