El món des d'una rajola!

Del 5 Febrer 2009 al 12 Abril 2009

La rajola d’oficis es caracteritza per contenir una imatge figurativa i monotemàtica sobre fons blanc. Cada rajola està enquadrada en un marc pintat sobre la mateixa ceràmica i enriquit amb motius ornamentals. S’utilitzaven per revestir parets, i obeïen a una funció decorativa i també higiènica, doncs evitaven les humitats. És per aquest motiu que es disposaven en espais com les cuines, els rentamans i les comunes.

Per la seva banda, la rajola de mostra destaca per la seva producció abundant. Aquest tipus de rajola presenta una temàtica geomètrica i motius figuratius, i s’emprava principalment per cobrir grans superfícies.

En ambdues els motius representats són molt diversos, i no necessàriament fan referència a un art o un ofici. Els artistes prenien com a font d’inspiració les auques, els gravats i les estampes, la rajoleria d’altres països i el món que els envoltava. L’exposició posa de manifest aquesta varietat iconogràfica en la que s’hi representen moments de la vida quotidiana, la cultura popular, flors, fruites, vaixells, indrets concrets, sols i llunes i animals domèstics, salvatges o mitològics.

 

Comssaris: Josefina Roma
Patrocini: Caja de Ahorros del Mediterráneo
Organitza: Diputació de Barcelona
Espai: Sala d'exposicions temporals

Dossier de premsa

El món des d'una rajola! pdf 1.1 MB.